Key West – látnivalók, tippek

Key West – látnivalók, tippek

Key West Amerika legdélebbi pontja, melyet a híres Southernmost Pont-i bója jelez. Innen Kuba már csak 151 km távolságra található, ha az óceáni szigeteket nem számítjuk. A szigeten található a világhírű író, Ernest Hemingway háza is, mely jelenleg múzeumként üzemel. Key West egyedi hangulatával, csodálatos épületeivel és pálmafákkal szegélyezett utcáival teljesen elvarázsolt minket amikor ott jártunk, ezért mindenképp szerettem volna írni róla.

Már a hidakon, szigeteken átívelő utazás is páratlan élményeket rejt. Ehhez jönnek a koloniális stílusú faházak, a pálmafák, a bárok, a trópusi szigetvilág, a lágy szellő, az amerikai lobogó és Hemingway. Key West-re nem csak a látnivalók miatt érdemes ellátogatni hanem a karibi életérzés miatt is.

Egy napos kirándulás esetén érdemes kora reggel elindulni, mert forgalmi dugó nélkül is minimum 3,5 óra utazás vár ránk. Ha végigautózunk a US 1 Overseas Highway 126 mérföldes útszakaszán, akkor több mint negyven kis szigeten, és közel annyi hídon haladunk át. Egyik oldalon az Atlanti-óceán, míg a másikon a Mexikói-öböl szegélyezi utunkat. A legpompásabb látványt egyértelműen a hétmérföldes híd elhagyott szakasza nyújtja. Útközben több helyen is érdemes megállni, inni egy koktélt vagy csak nézelődni.

Sunset Grill bár és a 7 mérföldes híd

Útközben álljatok meg és igyatok egy koktélt a Sunset Grill bárban, mely a 7 mérföldes híd lábánál található. A bár úgy van kialakítva mint egy nádfedeles tiki kunyhó és egy nagy óceánjáró fedélzete. Relaxáljatok a bárban található medence partján és élvezzétek a napsütést. Ha hazafelé álltok meg a bárnál, ne hagyjátok ki a lenyűgöző naplementét.

http://www.sunsetgrille7milebridge.com/Home

Southernmost Point bója

Key West déli részén a Sothernmost beton bója jelzi az Egyesült Államok legdélebbi pontját. Ha az USA óceáni szigeteit nem számoljuk akkor, ezt mondják az USA legdélibb pontjának.

1983 óta áll a helyén ez a színes betontömb, mely 12 láb magas és 7 láb széles. A bója több viharnak is ellenállt az évek során, azonban 2017-ben az Irma hurrikán elég csúnyán megrongálta. Még ugyanabban az évben a város felkérte az eredeti festőművészt, Danny Acosta-t, hogy újítsa fel a bóját.

Kuba kb. 90 mérföldre fekszik ettől a ponttól. Az eredeti jelzés 1970-ig egy fa tábla volt, melyen annyi volt feltüntetve, hogy a legdélebbi város legdélebbi pontja (“The Southernmost Point, of Southernmost City, Key West Fla.”) Csak később változtatták meg az Egyesült Államok legdélebbi pontjára (“The Southernmost Point, In USA, Key West Fla”)

Ernest Hemingway háza

Hemingway key west-i háza ma múzeumként üzemel, ahol jelenleg is az író macskáinak leszármazottai élnek. Hemingway több mint tíz évig élt és írt ebben a házban.  Itt írta munkái 70%-át a ház mögötti, dolgozószobává alakított garázsban. Itt születtek többek között olyan híres művek, mint az Akiért a harang szól vagy A Kilimandzsáró hava.  Hemingway és felesége azzal a céllal költöztek a szigetre, hogy új szakaszt nyissanak közös életükben és egészen az író 1961-es haláláig tulajdonosa maradt az épületnek.

A ház a sziget déli részén helyezkedik el, a Whitehead Street 907 szám alatt, szemben a Key West világítótoronnyal. A házban egyébként sok bútort és személyes tárgyat sikerült megtartani és eredeti formájában kiállítani. Ez volt a sziget első olyan háza, amelynek folyó vizes fürdőszobája volt az emeleten is, köszönhetően a tetőre épített víztartálynak. A  kertben található úszómedence – amely Key West 100 mérföldes körzetében az első és egyben egyetlen volt – 20 000 dollárba került, amit Hemingway felesége csináltatott, miközben az író a spanyol polgárháborúban volt.

A házban mai is rengeteg hat és hétujjú macska él, melyek Harold Stanley Dexter kapitány által Hemingwaynek ajándékozott, Hógolyó nevű macska leszármazottai.

Belépőjegy 14 dollár

https://www.hemingwayhome.com/

Key West világítótorony és múzeum

Az eredeti torony 65 láb (20 méter) magas volt, 15 lámpával rendelkezett és 1825-re készült el. Miután első őre Michael Mabrity meghalt 1832-ben, özvegye, Barbara vette át a feladatot, aki 32 évig volt a torony gondnoka. Sajnos az 1846-os nagy havannai hurrikán lerombolta az eredeti tornyot, azonban Barbara túlélte a pusztítást. A tornyot újra építették és az asszony egészen a 1860-as évek elejéig volt a Key West Light őrzője. A világítótorony egészen 1969-ig működött, amikor az Egyesült Államok parti őrsége elavultnak nyilvánította, és lekapcsolták. Később, 1972-ben nyitották meg a nagyközönség számára. Jelenleg múzeumként üzemel és fel lehet menni a tetejére is.

Duvall Street

A kb. egy mérföld hosszú Duval Street a sziget egyik legnépszerűbb úti célja, mely a Mexicoi öböltől húzódik egész az Atlanti óceánig. Ez a város szíve, ahol rengeteg étterem, galéria, bolt és világhírű bár található. Az utcát William Pope Duval-ról nevezték el, aki Florida első területi kormányzója volt.

World Wide Sportsman (Bass Pro Shops)

A World Wide Sportsman a világ egyik leghíresebb sport és horgászboltja, ahol ki van állítva Hemingway hajójának, Pilarnak a másolata. A kétemeletes bolt egy álom az édes és sósvízi horgászoknak, de akkor is érdemes betérni ha nem szeretnénk vásárolni, mert a berendezés valami bámulatos. Felmászhatunk a bolt közepén kiáltott hajóra, megtekinthetjük a fal méretű akváriumot és kipróbálhatjuk az antik stílusú üveg liftet is. Közvetlen a parton található így az emeletről mesés kilátás nyílik a tengerre, de akár leülhetünk egy kávéra is az emeleten kialakított Zane Grey bárban.

Mangrove Mama’s étterem

A Mangrove Mama’s étterem több mint 30 éve üzemel Sugarloaf Key-en. A bár helyi tengeri különlegességeket, zamatos steakeket, különleges italokat és finom desszerteket kínál.

http://www.mangrovemamas20.com/

Key Deer Nemzeti Park

A Key Deer, azaz a floridai fehérfarkú szarvas kizárólag Floridában, azon belül is Big Pine Key környékén fordul elő. A vadászat miatt 1945-re már alig 25 példánya maradt, azonban az intenzív védelemnek köszönhetően számuk ma már 300 egyed körül van. Mára majdnem az összes példány két apró szigeten él ahonnan néha átúsznak a tengeren a szomszédos szigetekre is. A Természetvédelmi Világszövetség a „kihalással közvetlenül veszélyeztetett” kategóriába sorolja a floridai fehérfarkú szarvasokat. Ha az idődbe belefér látogass el az Key Deer Menedékhez, vagy térj le a főútról Big Pine környékén és nem fogsz hinni a szemednek.

https://www.fws.gov/refuge/national_key_deer_refuge/

No Name Pub

A kocsma, amit a túristák egy dollárosokkal tapétáztak ki.

Key Westtől 50 km-re, a Big Pine Key-en található a No Name Pub, melynek története 1931-ig nyúlik vissza. Kezdetben csali és horgászfelszerelés boltként üzemelt majd  1936-ban a tulajdonosok kialakítottak egy kisebb éttermet is az épületben. Közlekedjünk óvatosan a környéken és ne lepődjünk meg ha lépten nyomon szabadon élő szarvasokkal találkozunk.

A hely egyedülálló, mindenképp megéri beugrani egy sörre.

Key West térkép

További Floridával kapcsolatos bejegyzések:

https://egyeniutazo.hu/category/usa/