New York – Városkártya

New York – Városkártya

New York városkártya

New York-ban rengeteg ingyenes program van, akár napokat, heteket is eltölthetünk úgy a városban, hogy egy dollárt sem költünk belépőjegyekre. Azonban ha látni akarjuk az igazi New York-ot elkerülhetetlen, hogy fizetős helyeket is meglátogassunk ha már ott járunk. Kötelező programnak számít például felmenni egy felhőkarcolóra vagy meglátogatni valamelyik világhírű múzeumot. Ha legalább 3-4 fizetős program szerepel a listánkon, akkor mindenképp megéri valamelyik városkártyára beruházni.

A városkártya árát befolyásolni fogja a napok vagy a látnivalók száma, illetve mennyivel előre vásároljuk meg. Ha előre gondolkozunk, online egész jó akciókat ki lehet fogni.

2 típusú városkártya létezik New York-ban. Az egyiknél a napok számát kell megadni, a másiknál pedig a látnivalók számát.

A napi városkártya ára elég húzós, ezért akkor éri meg ha sok mindent szeretnénk látni rövid idő alatt, azaz be tudunk sűríteni egy napba akár 4-5 programot is.
Az attrakciók száma szerint választott kártya előnye, hogy akár egy hónapig is érvényes így nem kell rohannunk, amit előre kinéztünk magunknak arra van bőven időnk.


Itt felsorolom nektek a 10 legnépszerűbb látnivalót belépőjegy árakkal. Adjátok össze azoknak az árát, ami szerepel a bakancslistátokon, gondoljátok végig hány nap alatt szeretnétek ezt bejárni és mindjárt könnyebb lesz a döntés. Ha nem is spórolunk vele igazán, a gyorsabb bejutás miatt (Fast Track) érdemes megvásárolni.

Belépőjegy árak

Empire State Building – Main Deck 86th Floor
38 $
Top of the Rock
39 $
MET
25 $
MoMa
25 $
Szabadság szobor
25,5 $
9/11 Memorial Múzeum
26 $
One World Observatory
34 $
Guggenheim Múzeum
25 $
Amerikai Természettudományi Múzeum
23 $
Hajókirándulás
35 $ – 45 $
Hop On Hop Off Bus
59 $ – 89 $

És akkor nézzük meg, hogy például 3 attrakció esetén melyik kártya éri meg jobban az árát. Ennyi látnivaló akár egy napba is besűríthető így a napi városkártyák esetén 1 napossal fogok számolni.

New York City Pass C3

Képtalálat a következőre: „new york city pass”

9 napig érvényes

3 belépő

83 $

New York Explorer Pass

Képtalálat a következőre: „explorer pass new york”

30 napig érvényes

3 belépő

89 $

Sightseeing DAY Pass

Képtalálat a következőre: „sightseeing new york pass”

1 napos

korlátlan számú belépő

129 $

Sightseeing FLEX Pass

Képtalálat a következőre: „sightseeing new york pass”

30 napig érvényes

3 belépő

95 $

The New York Pass

Képtalálat a következőre: „the new york pass”

1 napos

korlátlan számú belépő

134 $

Véleményem szerint az első kettő, azaz a CityPASS és az Explorer Pass a legjobb választás. Mi viszonylag rövid időt töltöttünk a városban, így a CityPASS C3 kártya mellett döntöttünk. Nem spóroltunk sokat (kb. 10 dollárt fejenként) de a Fast Track szolgáltatás miatt pár perc alatt bejutottunk mindenhová.

A 4 féle városkártya részletesen

New York CityPASS és C3

3 illetve 6 belépőjegyre váltható 9 nap alatt

Képtalálat a következőre: „new york city pass”
CityPASS

https://www.citypass.com/new-york-comparison

Két fajta létezik, a New York CityPASS és a New York C3. Nem napokra korlátozódik mint az New York Pass (lásd lentebb) hanem a nevezetességek számára. 3 vagy 6 belépésre jogosít fel 9 napon belül. Ez a többi kártyához viszonyítva nem túl sok azonban ha pont ez a 3 vagy 6 érdekel akkor tökéletes választás.

Fontos információk:

 • a CityPASS 3 fix és 3 választható belépőt tartalmaz. A C3 esetében pedig 10 látványosság közül választhatsz szabadon 3-at. Minden nevezetesség egyszer látogatható meg vele
 • aktiválástól számítva 9 napod van felhasználni
 • Fast Track azaz soron kívüli bejutás a legtöbb helyen. A biztonsági ellenőrzésekre nem vonatkozik, ott sorba kell állnod.
 • A CityPASS online és a helyszínen is megvásárolható (jegytömböt kapunk), a C3 viszont csak online, ami applikáción keresztül vagy nyomtatható formában használható fel
 • CityPass esetében előre ki kell választani a 6 kiválasztott attrakciót a C3 esetében pedig nem.
 • megvásárlástól számítva 6 hónapon belül fel kell használni

Explorer Pass

a belépőjegy számát kell megadni

Képtalálat a következőre: „explorer pass new york”
New York City Explorer Pass

https://www.smartdestinations.com/new-york-attractions-and-tours/_d_Nyc-p1.html?pass=Nyc_Prod_Exp&currency=USD

Az előző kártyák kombinációja azaz a nevezetességek számához kötött és 30 napon belül használható fel. Ez a legrugalmasabb opció mind közül.

Fontos információk:

 • több mint 90 nevezetesség közül választhatunk
 • 3, 4, 5, 7 és 10 belépőjegy választható. Az attrakciók számát a vásárlásnál kell
  megadni. Minden nevezetesség egyszer látogatható meg vele.
 • aktiválástól számítva 30 napig érvényes
 • online és a helyszínen is megvásárolható
 • email-en kapott voucher kinyomtatásával vagy az applikáción keresztül használható
 • visszafizetési garancia van rá, ami azt jelenti, hogy a vásárlástól számított 30 napon belül visszaválthatóak a nem aktivált kártyák
 • vásárlástól számítva egy éven belül fel kell használni

Sightseeing Pass

a belépőjegy vagy a napok számát kell megadni

The New York Sightseeing PASS

https://www.sightseeingpass.com/en/new-york

Kétféle kártya közül választhatunk Flex Pass és Day Pass. Az egyiknél a napok számát kell megadni (hasonlóan a The New York Pass-hoz), a másiknál pedig az attrakciót számát (hasonlóan az Explorerhez).

Fontos információk:

 • több mint 100 nevezetesség közül választhatunk
 • 2, 3, 4, 5, 7, 10 belépőjegy választható vagy 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 10 napra vásárolható. Minden nevezetesség egyszer látogatható meg vele
 • online pár perc alatt megvásárolható
 • email-en kapott voucher kinyomtatásával vagy az applikáción keresztül használható
 • kártya formájában is kérhetjük, ebben az esetben a helyszíni átvételt javaslom, mert a kiszállítás 35 dollár
 • az első használatkor aktiválódik. FLEX Pass 30 napon belül használható fel, a DAY Pass pedig a megadott napokra érvényes
 • vásárlástól számítva egy éven belül fel kell használni

The New York Pass

napok számát kell megadni

The New York Pass Mobile Ticket

https://www.newyorkpass.com/

Klasszikus városkártya, mely 1, 2, 3, 5, 7 és 10 napra vásárolható meg. Jellemzően akkor éri meg, ha egy nap alatt legalább három-négy fizetős nevezetességet látogatunk meg. Egyébként ez a legdrágább mind közül.

Fontos információk:

 • több mint 100 nevezetességet látogathatunk meg vele, melyek száma nincs korlátozva. Minden nevezetesség egyszer látogatható meg.
  https://www.newyorkpass.com/new-york-attractions/
 • bankkártya formájában kapjuk kézhez vagy app használata lehetséges
 • online vásárlás esetén kiküldik postán (Európába 30 dollár a szállítási költség) vagy választhatod a helyszíni átvételt. Ebben az esetben szükséged lesz az e-mail-en kapott voucher felmutatására. https://www.newyorkpass.com/getting-your-pass/delivery-and-collection.html
 • a helyszínen is megvásárolható rengeteg helyen azonban azzal számoljál, hogy rengeteg online promoció van ezért a városban biztos drágábban tudod beszerezni
 • vásárláskor kapunk hozzá egy utikalauzt (részletes leírásokkal) illetve térképet
 • az első használatkor aktiválódik, és használat során nem hagyható ki nap (a Hop On Hop Off bus is attrakciónak minősül). Utolsó nap éjfélig érvényes, ezért nem számít hogy első nap reggel 8-kor vagy délután 3-kor aktiválod
 • Fast Track azaz soron kívüli bejutás a legtöbb helyen (pl: Top of the Rock, MoMA, The MET, Circle Line Cruises). A biztonsági ellenőrzésekre nem vonatkozik, ott sorba kell állnod
  https://www.newyorkpass.com/how-it-works/skip-the-lines.html
 • vásárlástól számítva egy éven belül fel kell használni
new york pass városkártya

Találtam egy angol nyelvű oldalt, ami nagyon jól összefoglalja a fontos tudnivalókat, árakat és még arra is van lehetőség hogy egy gyors kalkulációt végezzünk melyik kártya éri meg a legjobban. Hátránya, hogy a New York C3 kártyával nem számol, ami szerintem az egyik legjobb konstrukció.