10 kihagyhatatlan dolog New York városában

10 kihagyhatatlan dolog New York városában

1. Sétálj át a Brooklyn hídon

A Brookly híd 1825 méter hosszan köti össze Manhattant és Brooklynt az East River felett. A világ első acélkábeles függőhídja volt, melyet 1883. május 24-én adtak át. A gyalogos és biciklis forgalom elég élénk ezért nagyon nehéz jó képet készíteni a turisták között lavírozva.

Usa new york brooklyn bridge
Brooklyn Bridge

2. Egyél ‘street food’ kaját!

New York nemcsak Michelin csillagos éttermeiről híres, hanem a különleges street food kínálatáról is. A tipikus amerikai hot dog mellett szinte mindenféle étellel találkozhatunk, keresni se kell mert szembejön velünk az utcán.

Street Food árus

3. Nézd meg Manhattan-t nagytotalban!

Számtalan olyan pontja van a városnak ahonnét csodás panorámaképeket tudunk készíteni Manhattan-ről. Ne hagyjátok ki, mindenképp mozduljatok ki a nyüzsiből és távolról is nézzétek meg a fények városát. A Hudson folyón átkelve New Jerseyből, a Brooklyn hídon átsétálva pedig az East River felől tárul elénk Manhattan jellegzetes látképe. De fel is ülhetünk az ingyenes Staten Island kompra és akkor egy kalap alatt a Szabadság szobrot is lencsevégre kaphatjuk.

Manhattan a Brooklyn Heights Promanade-ról nézve

4. Látogass el kedvenc filmes helyszínedre!

New York-ban járva lépten nyomon olyan érzése van az embernek, hogy itt már járt, ezt az utcát, épületet ismeri valahonnét. Nem véletlen hiszen rengeteg ikonikus amerikai filmet, sorozatot forgattak a ‘Nagy Almában’. A sorozat függőknek kötelező ellátogatni a Jóbarátok házhoz vagy Carrie Bradshaw otthonához, a romantikus filmek kedvelőinek pedig kihagyhatatlan a Grand Central Station és a Bethesda szökőkút a Central Parkban.

Greenwich Village – Friends House

5. Ülj be egy roof top bárba a város felett!

Ha elfáradtál a városnézésben vagy csak lazítanál egyet az esti órákban, mindenképp ülj be egy roof top bárba és csodáld meg a várost egy koktélt iszogatva. A legtöbb helyen délután happy hour van, így még az árak is elfogadhatóak.

230 Fifth Rooftop Bar

6. Utazz yellow cab-bel!

A sárga taxi azaz a yellow cab 1920 óta New York egyik szimbóluma. Több mint 13 ezer járja a város utcáit ezért ha úgy döntesz hogy kipróbálod nem lesz nehéz fogni egyet. Ha az utcán szeretnél leinteni egyet, akkor mindenképp valamelyik utca sarkon próbálkozz. Próbálj a menetirány szerinti oldalra állni és lépj le a járdáról hogy könnyen észrevegyenek.

Valahol New York utcáin

7. Nézz meg egy Broadway darabot!

Broadway és környéke az amerikai színjátszás központjaként ismert világszerte. A város legrégebbi észak-dél irányú sugárútja huszonnégy kilométer hosszan szeli át Manhattant, melynek legismertebb része a Wall Street kereszteződése közelében található. Ha időd engedi mindenképp nézz meg egy Broadway előadást, már rengeteg oldal kínál kedvezményes és last minute jegyeket. Egy próbát megér még akkor is, ha épp nem vagy színház rajongó.

8. Csónakázz vagy piknikezz a Central Parkban!

A Central Park a világ egyik legismertebb parkja, mely a kereskedelmi negyedtől nyúlik északi irányba, egészen a Harlemig. Négy kilométer hosszan, 800 méter szélesen szakítja meg az egybefüggő beton- és aszfalttengert. Amellett, hogy rengeteg látnivaló található a parkban érdemes egy kicsit leülni és megpihenni, hogy átérezzük a park egyedi hangulatát. Ha nem szeretnél csónakázni, akkor csak ülj le valamelyik padra egy szendviccsel és figyeld a helyiek nyüzsgő, rohanó mindennapjait.

Central Park

9. Látogass el legalább egy múzeumba!

New York a művészetkedvelő turisták paradicsoma. Lehet válogatni a szinte egész napos programot nyújtó hatalmas gyűjtemények között és akadnak pár órás garantált élményt nyújtó múzeumok, galériák is. Ezek közül a legnépszerűbbek, melyeket minden oldal a top 5-be sorol: 1. Metropolitan – The MET, 2. Guggenheim, 3. Modern Művészetek Múzeuma – MoMa, 4. Amerikai Természettudományi Múzeum, 5. 9/11 Memorial

The MET

10. Nézd meg a Times Square-t éjjel is!

A Times Square a világ egyik legforgalmasabb csomópontja, New York city lüktető szíve és lelke. A város leginkább frenetikus része, hangzavar, villogó fények, hatalmas óriásplakátok jellemzik. Ha nem zavar a tömeg, akkor imádni fogod.

Times Square