Kreml látnivalók

Kreml látnivalók

 

Kreml

 

A Moszkvai Kreml területe magas történelmi és kulturális értékű hely, ahol a 14. és 20. századi építészeti emlékek találhatók. Napjainkban a Kreml több kormányzati szervnek ad otthont, itt van a moszkvai pátriárka lakosztálya, az Oroszországi Föderáció elnökének rezidenciája (a Szenátus épületében) és több múzeum. A Kreml épületegyüttese a Moszkvába látogató turisták legfontosabb célpontja. A szomszédos Vörös térrel együtt 1990-ben az első oroszországi kulturális helyszínek között vették fel az UNESCO Világörökség listájára.

moszkva kreml


Megközelítés

Kreml bejárata és a pénztár a Sándor kert felőli oldalon helyezkedik el (Alexander Sad) ezért ha metróval közelítünk érdemes ehhez közeli megállónál leszállni. Amikor leszállunk a metróról figyeljük a kijáratot jelző táblát.

Közeli metró megállók:

Aleksandrovskiy Sad – kék 4-es metró

Lenin Library – piros 1-es metró

Boroviskaya – szürke 9-es metró

Arbatskaya – kék 4-es metró


Belépőjegy

A Kreml-be többféle belépőjegy kapható, melyet online és a helyszínen is meg tudunk vásárolni. Online csak teljes árú jegy kapható.

Online jegyet adott napra, illetve a fegyvertár esetében adott időpontra tudunk váltani.

 

Fegyvertár (The Armoury Chamber) – belépésre jogosít fel a Kreml területére illetve a fegyvertárba

(a Kreml területén található többi épületben nem tudunk vele bemenni)

Belépőjegy ára 700 rubel (16 év alatt ingyenes)

Választható időpontok: 10:00, 12:00, 14:30 és 16:30

 

A Kreml építészeti együttes (The architectural ensemble of the Cathedral Square) – belépésre jogosít fel a Kreml területére illetve a dóm téren található épületekbe, múzeumokba és egyéb időszakos kiállításokra

(a Kreml területén található fegyvertárba nem tudunk vele bemenni)

Belépőjegy ára 500 rubel (16 év alatt ingyenes)

A következő épületekbe léphetünk be vele a Kreml területén: Uszpenszkij-székesegyház, Arhangelszkij-székesegyház és Blagovescsenszkij-székesegyház, Lepellevétel temploma, Tizenkét Apostol-székesegyház és Pátriárkák Palotája és az aktuális időszakos kiállítások

 

Nagy Iván Harangtorony (The Ivan the Great Bell-Tower) – belépésre jogosít fel a Nagy Iván harangtoronyba

(csak a pénztárban lehet jegyet váltani)

Belépőjegy ára 250 rubel (16 év alatt ingyenes)

Választható időpontok: 10:15, 11:15, 13:00, 14:00, 15:00 és 16:00 valamint 17:00 a nyári szezonban (télen zárva tart)

Áprilistól októberig, szombatonként 12 órától katonai lovas bemutató van a Dóm téren. Ez megtekinthető a Kreml építészeti együttes területére szóló belépőjeggyel.

 

A jegypénztár nyitva tartása:

Május 15. – szeptember 30-ig

9:00-16:30-ig (csütörtökön zárva)

Október 1. – május 14-ig

9:30-16:30-ig (csütörtökön zárva)

 

moszkva kreml látnivalói

 


Fő látnivalók

kreml látnivalói

 

 

Kutafiya torony

The Kutafiya Tower

A Kutafiya-torony (volt Predmostnaya) az egyetlen torony, amely napjainkig épen fennmaradt. Az őrök itt védték az erődítményhez vezető Szentháromság hidat. A torony mindössze 18 méter magas, melyet Aleviz Fryasin milánói építész tervei alapján 1516-ban emeltek. Napjainkban ez a főbejárata a Kreml-nek.

Szentháromság torony

Trinity Tower

 

Ha átverekedtük magunkat az ellenőrzésen és elhagytuk a Kutafiya tornyot, a hídon átkelve a hatalmas Szentháromság-torony alatt léphetünk be a Kreml területére. 1495-ben épült és 80 méteres magasságával ez a Kreml legmagasabb tornya. A kaputól balra lévő terület el van zárva a nyilvánosság elől.

 

Arzenál

The Arsenal

 

Rögtön balra a Kreml északkeleti sarkában áll az I. Péter által rendelt, de csak bő tíz évvel halála után befejezett Arzenal épülettömbje (1702-1736). A 18. század végén átépítették, majd a franciák felrobbantották. 1816-1828 között állították helyre vegyes, klasszicista és neogótikus stílusban. Jelenleg a terület el van zárva a nyilvánosság elöl.

Kongresszusi Palota

The State Kremlin Palace

 

Jobbra helyezkedik el az 1961-ben fehérmárványból és üvegből emelt Kongresszusi Palota, mai nevén Állami Kreml-palota.

moszkva kreml kongresszusi palota

Szenátus-palota

The Senate

 

Tovább haladva az Arzenáltól délre található a Szenátus-palota klasszicista épülete. Eredetileg Vaszilij Bazsenov tervei alapján kezdték építeni 1776-ban, de pénzforrások híján az építkezés abbamaradt, közben a tervnek több értékes régi épület esett áldozatul. Végül Matvej Kazakov tervei szerint készült el 1787-ben. Figyeljünk rá hogy nem lehet össze-vissza közlekedni az úton csak a járdán és zebrákon.

Cár-ágyú

The Tsar Cannon

 

A Szenátus épületével szemben található a Cár-ágyú. Az orosz fémkovácsolás remekét és a valaha alkotott egyik legnagyobb ágyút, amely 1586-ban készült.

mozkva kreml cár ágyú

Tizenkét Apostol-székesegyház és Pátriárkák Palotája

The Patriarch’s Palace with the Twelve Apostles’s Church

 

A Cár-ágyú mögött található a Tizenkét Apostol-székesegyház öt ezüstkupolája és a Pátriárkák Palotája, amely az orosz ortodox egyház szellemi vezetőinek volt a székhelye a 17. században. Az egyházszakadást előidéző Nyikon pátriárka palotáját és házitemplomát, a Tizenkét apostol-templomot 1653-1656-ban emelték.

Uszpenszkij-székesegyház

(Istenanya elszenderedése-székesegyház)

The Assumption Cathedral

 

Az Uszpenszkij-székesegyház vagy Istenanya elszenderedése-székesegyház egy orosz ortodox templom a moszkvai Kremlben, a Katedrálisok terén (Соборная площадь). A pravoszláv egyház legfőbb temploma, az orosz cárok koronázási temploma és a moszkvai metropoliták, majd pátriárkák temetkezési helye. Belsejét freskókkal és ikonokkal gazdagon díszítették

 

Lepellevétel temploma

(Rizpolozsenszkaja-templom)

 

Church of Laying Our Lady’s Holy Robe

A katedrális mögött található az apró, fehér, egykupolás, 15. században épült Lepellevétel temploma. A belső falakat, oszlopokat és boltíveket 1644-ben készített freskók borítják, amelyek eredeti fényükben pompáznak.

 

Blagovescsenszkij-székesegyház

(Angyali üdvözlet-székesegyház)

The Annunciation Cathedral

 

A Blagovescsenszkij-székesegyház (Angyali üdvözlet-székesegyház) a moszkvai nagyfejedelmek és cárok egykori házitemploma. Szintén az azonos nevű régi, 14. század végi templom helyén, annak alapjaira épült 1484-1489 között. Eredetileg három kupolája volt, az 1560-as években átépítették, akkor alakult ki a mai kilenckupolás épület. A Blagovescsenszkij-székesegyház kilenc aranyozott hagymakupolájával a palotától balra áll. Ez volt a Királyi-kápolna, ahol a cárokat megkeresztelték és ahol házasságot kötöttek.
Az Angyali üdvözlet-székesegyházban megkeresztelt, a Mária mennybemenetele-székesegyházban megkoronázott cárokat a Mihály arkangyal-székesegyházban temették el.

 

Arhangelszkij-székesegyház

(Mihály arkangyal-székesegyház)

The Archangel’s Cathedral

 

A tér délkeleti oldalán emelkedik az Arhangelszkij-székesegyház (Mihály arkangyal-székesegyház). A nagyfejedelmek és cárok temetkezési temploma volt, melyet Aleviz Frjazin Novij irányításával építettek (Frjazin névvel illeték a külföldről érkezett mestereket.) A  Mihály arkangyalnak felszentelt templom 1505-1508 között épült az orosz és olasz stílus keverékeként. 46 kriptájában nyugszanak Oroszország hercegei, cárjai és birodalmi főméltóságai.

Gránit Palota

(Granovitaja-palota)

The Faceted Chamber

 

A térre néző csiszolt gránit falak a Gránit-palotához tartoznak, amely az egyik legrégibb hivatali épület Moszkvában, 1487 és 1491 között épült. A reneszánsz stílusú palotaépület Marco Ruffo és Pietro Antonio Solari munkája. 495 m2-es, csupán 9 m belmagasságú termének boltozatait egyetlen központi oszlop tartja. A teremben többek között győzelmi ünnepségeket, tanácskozásokat tartottak, itt fogadták a külföldi követeket is.

moszkva kreml gránit palota

Nagy Iván-harangtorony és a Cár-harang

The Ivan the Great Bell-Tower, The Tsar Bell

 

A Katedrális-tér fölé emelkedik a Nagy Iván-harangtorony. Alsó része az 1500-as évek elején épült, akárcsak a templom és az őrtorony. Az eredeti, szintén 1505-1508 között emelt torony Bon Frjazin mester munkája. Magassága 81 méter, így a cár őrszemei akár 32 km-re is elláthattak innen. Az arany hagymakupola a város egyik legjellemzőbb tájékozódási pontja lett. A 21 harang közül a legnehezebb 64 tonnát nyom. Mellette eltörpül a „csupán” 13 és fél tonnás londoni Big Ben. De ezek csupán játékszerek a hatalmas Cár-harang mellett, amely 200 tonnás súlyával vitathatatlanul a világ legnagyobb harangja.

Fegyvertár

(Oruzsejnaja-palota)

The Armoury Chamber

 

A Fegyvertárban (Oruzsejnaja-palota) láthatjuk a cárok koronáit, ékszereit, palástjait és trónjait. Ez az épület egykor a birodalmi arany- és ezüstművesek székhelye volt, jelenleg Oroszország legrégibb múzeumának ad otthont. Megtekinthetjük Rettegett Iván trónját, az orosz uralkodók fejét a 16-17. században ékítő Monomakhosz-koronát, Nagy Katalin esküvői ruháját és a hintót, amelyben Szentpétervárról Moszkvába utazott a koronázásra. Itt állították ki Borisz Godunov páncélját és a Fabergé ékszereket.

Klikk a nagyobb képért

kreml_térkép