Capri TOP 12 látnivaló

Capri TOP 12 látnivaló

Giardini di Augusto – Augusto kertje

Via Krupp

Mount Solaro

Faraglioni

Marina Piccola beach

Grotta Azzurra – Kék barlang

Capri – Piezzetta

Villa San Michele

Marina Grande

Punta Carena – Világítótorony

Arco Naturale

Anacapri

 

1. A sziget délkeleti oldalán elhelyezkedő Giardini di Augusto, azaz Augustus kertjei. A 20. század elején alapított gyönyörű, békés, a tömegtől távol eső, tengerre néző botanikus kertből csodálatos a látvány, Capri 180 fokos panorámája élvezhető a Mount Solaróval, a Marina Piccolával, és a Faraglionival. És maga a kert is szépséges. A belépő mindössze 1 €. Nyitvatartás: március 1-től november 15-ig; 11 év alatti gyermekek számára ingyenes látogatható.

 

2. Capriról széles, de kanyargós gyalogút a Via Krupp vezet le a Marina Piccolához, a déli part kikötőjéhez. Az út a nevét az esseni gyárosról kapta, aki azt építtette, hogy Grand Hotel Quisisana lakosztályából könnyen elérje a kikötőt ahol a jachtja állt. A Via Krupp a Certosa nyugati végéből indul ki, és az Augustus kertje alatt vezet lefele , miközben megkerüli a Castiglioni meredek hegyoldalát. A Via Krupp jelenleg le van zárva de Augusto kertjéből csodálatos kilátás nyílik rá.

 

3. Anacapriból libegővel (Seggiovia) lehet eljutni a Monte Solaro tetejére. A látvány az 589 m magas hegy csúcsáról leírhatatlan. A libegő ezen a 15 perces út alatt csodás kertek, és gyümölcsösök felett halad el. A jegy ára: egy irányba 8 Euró, retúr: 11 Euró. A csúcsra jól kiépített, különösebb nehézségek nélkül megtehető turistaút is vezet Anacapriból. Capri városából is el lehet jutni a Monte Solaro csúcsára, amely azonban inkább az edzettebbeknek ajánlható: hosszabb, és nehezebb túra. Nyitvatartás: 9:30-17:00 (télen 15:30-ig)

 

4. Faraglioni, a sziget egyik természeti különlegessége a Nápoly-öbölnél található három szikla, amelyek a sziget szimbólumának számítanak. A szikláknak külön nevük is van: Stella (amely a fő szigethez kapcsolódik), Mezzo, és Scopolo. A Stella 110, a Mezzo 80, a Scopolo pedig 102 m magas. A Mezzoban egy kis, természetes barlang is van, amely 60 m hosszú – ez a tulajdonsága még különlegesebbé, és festőibbé teszi. Augusto kertjéből és a Marina Piccola-ból is csodálatos kilátás nyílik a sziklákra azonban mégis a  vízről nyújtja a legszebb látványt. A sziget körüli hajókirándulások szinte mindegyike áthalad a sziklák alatt.

 

5. A sziget egyik legnépszerűbb strandja a Marina Piccola, mely Capri déli részén található szemben a Faraglioni sziklákkal. A kikötő megközelíthető busszal a Piezzetta-ról vagy gyalogosan követve a Vila Roma-t majd Via Mulo lépcsőin lefelé haladva. A Marina Piccola buszmegálló melletti kis térről szintén lépcső vezet le a kavicsos strandra és a S.Andrea templomhoz, mely 1990-ban épült.

 

6. Capri egyik fő látványossága a Grotta Azurra, avagy a Kék Barlang. Nevét onnan kapta, hogy a víz alatt beszűrődik ide a napfény, így festői kék fény világítja meg a barlangot. Hogy mennyire híresen szép, az azt is bizonyítja, hogy a mélykék színre bizonyos nyelveken külön szót használnak, ami nem más, mint a Capri. A kis, 60 m magas, 25 m széles barlangba csak kis, néhány fős csónakok férnek be. A várakozás néha nagyra nyúlhat, hisz dagálykor, hullámok esetén nem lehetséges a bejutás. Abban az esetben ha sziget körüli hajókirándulásra is befizetünk lehetőség van sorban állás nélkül (külön kifizetve a 14 euros belépőt) kis csónakokkal bejutni a barlangba.

 

7. Az események központja és Caprin minden út ide vezet, a Piazza Umberto I, vagy egyszerűen a La Piazzetta, egy kicsi, színes terecske a Capri város toronyórája alatt. Vulkanikus kőzettel kikövezve, körülvéve fehér, sárga és sienna színű falakkal, ez az ahol keveredik a színes forgatag a kiülős kávéházak vidám napernyőivel és árnyékolóival. Napközben ez a nyüzsgő tér tömve van turistákkal ezért ha az igazi Piazzetára vagyunk kíváncsiak akkor a kora reggeli órákban érdemes idelátogatni amikor a helyiek munkába, strandra sietnek, megállva egy gyors kávéra vagy reggelire. Ha a csendesebb téli hónapok alkalmával látogatunk el ide teljesen más kép tárul elénk, a szűk, zsúfolt kis tér rögtön kitágul. Ebben az időszakban a bárok zárva tartanak, a vidám kis kávézók asztalai el vannak pakolva csak néhány magányos szék található a téren. Itt található Olaszország egyik legkülönlegesebb szabadon álló óratornya a Torre del Orologio, mely minden negyed órát jelez.

 

8. Anacapri fő látnivalója a 8 Eurós belépődíjért látogatható Villa San Michele, amit a 20. század elején Axel Munthe svéd orvos Tiberius római császár villájának helyén épített. A villa kertjében egyiptomi, és egyéb antikvitás-kori ereklyék, és művészeti alkotások találhatók mint például a szicíliai lámpa és az egyiptomi szfinx. A legenda azt tartja, hogy ha valaki a bal kezét a szfinxre helyezi, és közben a Caprit körülvevő vizet nézi, akkor a kívánsága valóra válik. De talán a fő ok, amiért megéri a belépődíj, az a kertből nyíló csodás kilátás Caprira, a kikötőre, a tengerre, és még a Vezúv is látszik. Nyitva tartás: minden nap 9:00-től napnyugta előtt egy óráig. Honlap: www.villasanmichele.eu

 

 

9. Marina Grande Capri legnagyobb kikötője, ezért ide érkezik a kompok, gyorshajók a szárazföldről így elkerülhetetlen a turisták számára. A kikötő mindig nagyon zsúfolt mivel több ezer turista fordul itt meg naponta. Itt található minden információs és jegyiroda, amire a látogatóknak szüksége van, valamint innen indul a sikló és a buszok is Capri és Anacapri városába. Közelében található a sziget legöregebb temploma a San Costanzo. Az V. századból való, XIV. században kibővítették, amikor is 90 fokkal meg is fordították a tájolását, úgy, hogy az eredeti apszist még fel lehet fedezni a hajó jobboldalán. Kicsit nyugatabbra Palazzo a Mare romjai, egyike a szigeten szétszórva fellelhető számos római kori romnak. Marina Grande nyilvános strandja , a legnagyobb Capri szigetén, mely könnyen megközelíthető a mólótól. A strand különösen családbarát, mivel ez a legtágasabb az egész szigeten.

 

10. Anacapritól 3 km-re délnyugatra a Punta Carena világítótorony tekinthető meg. A világítótornyot 1862-ben kezdték építeni, és 1867 óta működik – napjainkban is eredeti funkciójában. Ha megkérdezünk egy helyi szigetlakót, hogy nevezik kedvenc strandját Caprin, akkor szinte biztosan azt fogja válaszolni hogy ” Il Faro ” -t vagy a világítótornyot. Az igazat megvallva, az Il Faro valójában nem egy strand, hanem inkább egy sziklás öböl, ahol közvetlenül a kristálytiszta vízbe merülhetünk . Amit a helyiek a leginkább szeretnek a strandban, az az impozáns világítótorony, mely a hajnaltól sötétedésig ragyog.

 

11. Másik természeti csoda Capri szigetén az Arco Naturale, egy korábbi nagy barlang maradványa. A paleotikumban, a sziget megemelkedésének köszönhetően a szél, és a tenger hullámai kimosták a korábbi barlangot, és lenyűgöző formát hoztak létre.

 

12. Anacapri a sziget nyugati részén, magasabban található, kisebb, és teljesen más hangulatú, mint Capri.  A város fehérre meszelt házacskái festői utcákat szegélyeznek. A szállás itt jóval megfizethetőbb és a boltok is olcsóbbak, mint lent, Capriban. Míg Capri egy a pazar üdülőparadicsom, addig Anacapri egy falusias, sokkal békésebb és nyugodtabb település. A sziklafalba vájt 800 lépcsőfok Anacapriból a sziget fő kikötőjéhez, a Marina Grande-hoz vezet.

 

Forrás: https://utazas-nyaralas.info/olaszorszag/capri.html