Hardangerfjord

Hardangerfjord

Norvégia második legnagyobb fjordjaként számon tartott Hardangerfjord élénk vidéke miatt vált népszerűvé, melyet gyakran hívnak Norvégia gyümölcsöskertjének az itt található színes gyümölcsfák és kertek sokasága miatt. Hossza 179 kilóméter. A Hardanger-fjord az Atlanti-óceánból nyílik, Bergentől délre. Innnen északkeleti irányba tart, amíg el nem éri a Hardangervidda nagy fennsíkját. Leghosszabb ága a Sør-fjord, amely a fő fjordból mintegy 50 kilóméteres mélységben hatol dél felé. A Hardanger-fjord legnagyobb mélysége több mint 800 méter.

Útvonal

Reggel Bergenből indultunk a Hardanger fjord irányába. Első megállónk a Steindalfossen vízesés volt. Természetesen útközben többször megálltunk fényképezni és megcsodálni a hatalmas hegyeket. Utána a fjordok mentén autóztunk tovább számos alagúton és hídon áthaladva. Következő uticélunk a Hardanger híd volt, ahol leparkoltunk és besétáltunk hídra melyről pazar kilátás nyílt a fjordokra. A hídon áthaladva lehet eljutni a Eidfjordhoz amit mi most kihagytunk idő hiányában. Utána tettünk egy kis sétát Ulvik mesés városában, de sajnos a hideg miatt nem tudtunk sokat időzni. Végső megállónk Vossvagenben volt ahol a szállást foglaltuk.

Látnivalók

A Hardangerfjord régióban két nemzeti turistaút van – Hardangervidda és Hardanger. Ezen útvonalak mellett számos látnivaló és élő történelmi kultúra található. A Vøringsfossen, a Låtefoss és a Steinsdalsfossen vízesés csak néhány gyöngyszem közülük.

Steinsdalsfossen vízesés

A Steinsdalsfossen Norvégiában az egyik leglátogatottabb vízesésnek számít. Az ország nyugati részében található, „mindössze” 50 méter magas zuhatag érdekessége, hogy egy kis ösvény vezet a vízesés mögé, így akár „hátulról”, a vízfüggöny mögött állva is megcsodálhatjuk. 2 kilométerre helyezkedik el Norheimsund városától. A vízesés 1699-ben alakult ki amikor a folyó útirányt változtatott.

A parkolóból pár perc alatt megközelíthető a vízesés, ahol találunk egy szuvenír boltot és info centert is.

Hardanger híd

Ez a 1380 méteres híd a Hardangerfjordot köti össze az Eidfjorddal Hordaland megyében. Ha utunk nem épp a hídon vezet át akkor is érdemes megállni és gyalogosan átsétálni rajta mivel csodálatos látvány tárul elénk a hídról. Mind a két végén (Bu délen és Vallavik északon) található egy parkoló ahol kényelmesen le tudjuk tenni az autót. Vallaviknál kb. 200 méter sétával közelíthető meg a feljáró egy színesen kivilágított gyalogos alagúton keresztül. Bunál 500 méteres séta vár ránk azonban ott találunk mosdót és pihenőt is. Körülbelül fél óra alatt átsétálható, azonban vigyázzunk mert rossz időben csúszós lehet a szél és hó miatt. Gyalogosan, biciklivel és robogóval nem kell fizetni az átkelésért viszont autóval igen.

Voringfossen vízesés

A Voringfossen Norvégi leghíresebb vízesése, ahol a csobogó víz mintegy 180 métert ereszkedik, s közben ezernyi vízcsepp csillan meg a napfényben. Ez a 83. legnagyobb vízesés Norvégiában, mely az Eidfjordban helyezkedik el. A túrát az időjárástól függően márciustól szeptemberig javasolják ezért mi nem jártunk ott. A túra kb. 1-1,5 órát vesz igénybe, hossza kb. 1,2 km. Parkolási lehetőség a Storegjel melletti úton van a 2. és 3. alagút között a Måbødalen völgyben. Kövessétek a gyalogösvényt a Voringsfossen jelezés mentén. Át kell kelni egy függőhídon is melyen egyszerre csak egy ember tartózkodhat.

Ulvik

Hardanger gyöngyszemének is szokták nevezni Ulvik városát. Hatalmas hegyek veszik körbe ezért inkább az aktív pihenést kedvelőknek javaslom. Rengeteg túraútvonal található gyümölcsösök és az almabor gazdaságok mentén, az erdők és a magas hegyek között.


visitulvik.no/en/